Любопитство IOS IOS Apps iPadOS

Известие за клипборда в iOS 14 / iPadOS 14 - Приложение, поставено от друго приложение

Какво е клипборд?
Буферът е вид невидим носител за съхранение, в който има фрагменти от текст, изображения или файлове, записани от потребителя, за да се "поставят" (поставят) на друго място. Когато копираме текст от сайта по поръчка (копиране) и искаме да го прехвърлим в документ (поставяне), това не би било възможно без клипборда. Данните, присъстващи в клипборда, обикновено се запазват в RAM и през повечето време не се съхраняват след рестартиране на устройството.
Буферът е наличен във всички операционни системи, които предлагат опции за „копиране и поставяне“. Linux Windows, iOS, Android, macОС и други.

По въпроса за поверителността данни, съхранявани в клипборда имаше дискусии с течение на времето. Мнозина обвиняват различни софтуерни компании в производство на приложения, способни да четат запазени от потребителя данни в клипборда при достъп до приложение.
Ярък пример са уеб браузърите (Chrome, Microsoft Edge, Safari, Firefox), които, когато сме запазили URL (уеб адрес), директно ни дават възможност за „Поставете и отидете”В адресната лента. Или "Поставяне и търсене”Когато текстът присъства в клипборда.
Това не би било възможно, ако браузърът не може да види какво сме запазили в клипборда.
Няма паника, ако тези данни се запазват по активен начин, за да се подобри потребителското изживяване.

Със стартирането IOS 14 si iPadOS 14, Apple въведени a система за известяване на банери в горната част на екрана, чрез който потребителят се уведомява, че данните, записани в клипборда, са били „поставени“ в достъпното приложение. По този начин потребителят ще знае всеки път, когато дадено приложение е включено iPhone или iPad прочетете клипборда на idevice. Ярък пример е приложението Facebook, което чете данни от клипборда само когато потребителят иска да "постави" текст.

"Facebook, поставен от Safari".

Относно Приложение eMAG за iOS и iPadOS, Казвам без колебание, че до iOS 14 все още е "шпионирал" данните от клипбордите на потребителите. След инсталирането на iOS 14, всеки път, когато имаме достъп до приложението eMAG, известието се появява "eMAG, поставен от... ”.
Както се вижда на екранната снимка по-долу, приложението eMAG автоматично копира запазените в клипборда данни от приложение за токенизация.

По този начин могат да бъдат извлечени символни кодове, пароли или други текстови фрагменти, които потребителят не е искал да „поставя“ в лентата за търсене на приложението.
С версия 3.0.1 на приложението eMAG за iOS тази практика беше оттеглена, като данните от клипборда се изпращат към приложението само когато потребителят иска.

Беше известно, че някои рекламни мрежи постоянно шпионират клипборда на потребителя. С iOS 14 потребителят ще бъде уведомен за това, дори ако мнозина са малко раздразнени от това известие, което не може да бъде деактивирано.

Кога трябва да се притесняваме за известието „Приложение, поставено от приложение“?

Когато срещнете сценария, практикуван в миналото от eMAG. Ако известието се появява автоматично при достъп до приложение или уебсайт, без да сте "поставили" в това приложение.

Тази функция на iOS 14 присъства заедно с други нови контроли за поверителност, въведени от Apple за защита на поверителността на потребителите iPhone si iPad.

Известие за клипборда в iOS 14 / iPadOS 14 - Приложение, поставено от друго приложение

За автора

хитрост

Имам удоволствието да споделя опита си с компютрите, мобилната телефония и операционните системи, да разработвам уеб проекти и да предлагам най-полезните уроци и съвети.
Обичам да "играя" на iPhone, MacBook Pro, iPad, AirPort Extreme и операционни системи macOS, iOS, Android и Windows.

Оставете коментар

Добави коментар